Despre proiect


Când au intrat în cel de-al doilea lor an pe Pământ, gemenii mei au dezvoltat o obsesie pentru cărți. Nu conta cât de mari erau, cât de mici, cât de fără poze, puteau fi și broșuri culese din cutia postală, ziare vechi, orice. Dar cele mai interesante erau cărțile pentru copii cu decupaje pe care le puteai ridica pentru a descoperi ceva interesant sub ele (lift the flap).

Una dintre preferatele lor avea o mama-gorilă ale cărei brațe se ridicau pentru a descoperi un bebe-gorilă ținut în poale. Le-a placut atât de mult încât, cu timpul și cu multă exuberanță, brațele mamei-gorilă s-au rupt, lăsând-o ciungă, zâmbitoare, cu bebe în brațe. Având în vedere că era încă o carte preferată, am făcut eforturi pentru a lipi brațele la loc, dar oridecâte ori le lipeam, în minutul doi erau rupte din nou. Așa că am lăsat-o baltă.

Dar de fiecare dată când o vedeam pe biata mama gorilă ținându-și puiul în poală, așa fără brațe, mi se ridica părul pe ceafă. Încet, încet, am început să ascund cartea pentru că nu puteam să mă mai uit la ea. Pur și simplu fizic nu mai puteam să mă uit la metafora aceea perfectă a autosacrificiului matern.

***

În timpul perioadei de graviditate, societatea, de la comunitatea apropiată, la sumedenia de doctori, la persoanele total străine, se interesează de sănătatea femeii însărcinate: ce să mănânce, cum să se odihnească, cum să nu se streseze, cum să nu care, cum să fie ajutată și menajată, etc.

După apariția bebelușului, atenția tuturor, inclusiv a femeii brusc înnobilate cu titlul de MAMĂ, se îndreaptă asupra noului născut și de cele mai multe ori rămâne pe el până când se mută din casa părintească. Uităm că nașterea unui bebeluș înseamnă și nașterea unei mame.

Femeile nasc de când lumea și totuși ce se întâmplă cu femeia după naștere este încă un tabu. În societatea modernă sănătatea mamei nu contează decât dacă afectează în vreun fel copilul. Mama devine un bun comun, criticat la fiecare pas, judecat atunci când se prioritizează pe sine, deseori înlăturat din competiția profesională. Ea trăiește cu un sentiment de vină perpetuă, atât față de copil, cât și față de sine, cu angoasa de a fi mereu la înălțime, de a fi mereu acolo pentru copil, fără însă a-și neglija însă partenerul și obligațiile casnice. De cele mai multe ori noua mamă devine o persoană anxioasă, care dacă nu este izolată se auto-izolează, cocoșată sub presiunea de a-și reveni rapid atât fizic, cât și emoțional. Dar nu i se oferă sprijinul adecvat, medical, emoțional, social. Sistemul medical uită de mame.

Dupanastere.ro este singura platformă din România care abordează maternitatea dintr-o perspectivă feministă, unde dreptul femeii asupra propriului corp este central. Care-și propune să aducă sănătatea mamei în prim plan, prin informare, sprijin și advocacy. Vreau să aduc la un loc informații din surse reputabile, cercetări și studii cu experiențele personale ale mamelor care nu se regăsesc în mirajul nașterii și maternității perfecte. Vreau să pot sprijini, astfel încât să nu mai existe singurătate și izolare după naștere. Vreau să convingem împreună autoritățile și personalul medical că sănătatea mamei contează și este nevoie de o abordare holistică.